Zece negri mititei

Buuuuună,

Îmi pare tare rău că am lipsit atât de mult timp. Știu că am rămas în urmă dar astăzi vom vorbi despre Zece negri mititei, carte scrisă de Agathe Christie care mi-a jucat feste gândurilor două ore. Căci atât mi-a luat să citesc opera de artă care într-un final mi-a confirmat că, într-adevăr, aș fi un detectiv perspicace. 

Scurtă descriere a cărții:

10 oameni sunt invitați la o vilă pe Insula Negrului din diferite motive și ajung să rămână blocați acolo, stiind că printre ei se afla un criminal. Acesta este dezvăluit la finalul cărții cu tot cu explicațiile de rigoare. Actiunea cărții se bazează pe urmatorul cantecel pentru copii:

"Zece negri mititei
Au cinat sub lună nouă,
Unul însă s-a înecat
Și-au rămas doar 9.

Noua negri mititei
Au stat noaptea după trei
Unul s-a-ntrecut cu somnul
Și-au rămas doar 8 din ei.

Opt negri mititei
Trec prin Devon într-o noapte,
Unul zice "Eu rămân!"
Și-au rămas doar 7.
Șapte negri mititei

Despicau surcele groase,
Unul s-a tăiat în două
Și-au rămas doar 6.
Șase negri mititei

Se jucau c-un stup netoții,
O albina înțeapă unul
Și-au rămas doar 5 cu toții.
Cinci negri mititei

Vor s-ajungă magistrați,
Unul și-a împlinit dorința
Și-au rămas deci 4 frați.
Patru negri au plecat

Hăt pe mare mititeii,
Unul a picat în plasă
Și-au rămas doar 3.
Trei negri mititei

Zic: La zoo e cu noi!
Pe unul îl strânse un urs în brațe
Și-au rămas doar 2.
Doi negri mititei

Se uscau la soare un pic,
Unul s-a prăjit de tot
Și-a rămas 1 negru mic.
Un negru mititel,

Rămas singur, singurel,
Că un ștreang s-au spânzurat
Și n-a mai rămas nici el.
-Frank Green, 1869"

Mi-a placut extrem de mult această carte datorită tensiunii susținute încă de la întâlnirea dintre personaje, dinainte de a ajunge măcar pe insulă. Nu am să dau detalii despre ce se întâmplă și cum, așa că vă invit să citiți romanul pentru a începe luna iulie cu poftă de aventură. Iar dacă din nefericire ajungeți pe o astfel de insulă și trebuie să găsiți criminalul, sugerez totuși să deschideti larg ochii asupra cine dicteaza evenimentele. Așa mi-am dat seama cine este criminalul încă de la bun început. Lectura placuta!

PS. Ați descoperit vreodată în biblioteca pe care o frecventați un raft absolut dubios, unde să se afle cărți atât de random încât să vă de-a fiori? Acolo am găsit o carte despre adevăratul Mos Crăciun, istoria damelor de companie si secretele femeilor din ultimele 3 decenii, printre care si o carte de magie, o carte despre obiecte oculte si chiar mai rău, o carte cu păpuși disecate care cred că imi întrece filmele horror din copilărie. Poate că am explorat puțin cam mult pentru o singură zi...