Diferențe\ Poezie sau poem, nu-i tot una?

Bună tuturor, astăzi ne axăm pe diferențe fiindcă e a nu știu câta oară când cineva îmi cere să explic diferența dintre poem și poezie, dintre haiku și limerick sau dintre proză și artă poetică. Hai să ne lămurim!

POEZIE= modalitatea literaturii care exprimă mesajul artistic cu ajutorul imaginilor expresive al unui limbaj concentrat, al afectivițății, al rimei, al ritmului (DEX).

POEM= specie a poeziei epice, de întindere relativ mare, cu caracter eroic, filozofic, istoric, mitologic, legendar...etc (DEX)

Concluzia: atunci când vedeți doar câteva strofe considerați  că este poezie, nu poem. Un poem este amplu, ca Luceafărul de exemplu, sau Călin-file de poveste.

Obs: Principalele tipuri de strofe considerate după numărul de versuri sunt: monostihul, distihul, terțina, catrenul, cvintetul, sextina, septima, octetul, nona și decima. Mai sunt denumiri pentru 11 și 12).

Bun, acum să discutăm despre limerick, haiku dar și slam.

LIMERICK= specie a poeziei umoristică de un comic absurd, având formă fixă (5 versuri, deci cvintet). Dacă voi încerca să scriu limerick, haiku sau Slam, vor apărea la secțiunea mea cu poezie.

HAIKU= gen de poezie japoneză cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 versuri formate din 5-7-5 silabe. De acest gen de poezie am aflat din cartea Absolut tot de Nicola Yoon și ma tentează să scriu un haiku dar încă nu am ales tema.

SLAM= moment de oralitate între oameni care au în comun gustul poeziei  și al scrisului. Altfel zis, "SpokenWord". Povestea acestui fel de a pune poezia în scenă începe cu Marc Smith prin 1968 întru-un bar din Chicago. El propune acest concurs poetic improvizat sub ochii unui juriu improvizat format din clienții barului respectiv. Despre Slam am aflat din cartea ce îi poartă numele, Slam. Din dragoste pentru Layken. O carte emoționantă de care am prins drag imediat.

Vă recomand să citiți cărțile ca lecturi de weekend pentru a înțelege mai ușor cum se scrie un slam sau un haiku. Despre limerick nu îmi pot aduce aminte unde am citit dar dacă îmi amintesc am să vă scriu mai multe.

Trecem mai departe la proza si arta poetică despre care tot aud că vă dă bătăi de cap.

PROZA= modul de exprimare care nu este supus regulilor de versificație. Ea figurează lucruri comune, banale, vulgare, cotidiene, aparținând realității de fiecare zi (DEX). Ceea ce vă încurcă pe voi este probabil faptul că există poezie în proză, dar atata timp cat e structurată pe versuri, tot poezie ramane. Okky? Iar ca să fiu sigură că vă lămuresc, următorul blog post va fi o proză ca să fie clar cum se prezintă aceasta.

ARTA POETICĂ (sau poetica)= este un concept specific esteticii ce desemnează reguli privind "nașterea" sau "facerea" poeziei, ori în general, tehnica literaturii. (DEX)

Ps. Dacă mai sunt și alte nelămuriri, bloggerița voastră o să găsească răspunsul.